1/1
Mijn eerste ontwerp is een model die ik vorig jaar als eindproject in prototype had uitgewerkt. Tussen al het denken door om een nieuw, creatief object te ontwikkelen keek ik in de richting van 1 van mijn staanlampen ,waar naast zich een bijzettafeltje bevindt, en dacht ik: waarom deze twee niet gewoon combineren? En zo kwam ik er op uit een bijzettafel te ontwikkelen waar een lamp in zit verwerkt. Zo worden er van 2 verschillende objecten 1 samenhorend geheel gemaakt.
Het eerste semester van dit jaar nam ik deel aan een Erasmusuitwisseling in ASP Wroclaw, Polen. Een van mijn vakken hier was ‘Architectural ceramics’. De opdracht was om een object te ontwerpen uit noodzaak. In die erasmusperiode verbleef ik in een dormitory. Hier hadden we geen vaatwasmachine en handdoeken om onze vaat af te drogen. Deze droogde in een droogrek, die altijd lekte waardoor de vloer nat werd. Daarnaast probeerden we ook kruiden zoals basilicum, munt etc. te kweken maar deze vergaten we altijd water te geven waardoor ze uiteindelijk uitdroogden. Daarom ontwierp ik de ‘Green Drack’ -afkorting voor Green Drying Rack- met als doel: ‘no waste of water, healthy plants every day’. Als eerste maakte ik keramische trechters. Hierboven wordt servies of voeding gedroogd. De druppels vallen in de trechter die ze begeleidt naar beneden waar ze opnieuw op een klein vergiet vallen, die remt de snelheid ervan af waardoor ze uiteindelijk in een soort douchevorm op de plant vallen. Het droogrek die ik in Polen ontwierp, werd nu helemaal opnieuw ontworpen voor een meer fijne en interessante uitstraling.
Omdat ik iemand ben die oog heeft voor textiel, houd ik er altijd van om 1 van mijn ontwerpen hierop te richten. Niet alle mensen kunnen zich een hangstoel veroorloven daar ze geen optie hebben deze aan het plafond te bevestigen. Ik ontwierp een knusse zitplaats vervaardigd uit zachte 3D textiel die aan een stalen frame hangt, en die dus in elke huiskamer kan staan. Er is een groot contrast tussen het koude, vlakke staal en de zachte driedimensionale stof. Dit contrast leidde mij naar de perfecte combinatie tussen warm en koud.

Romanie Vercaemst, Relational Design

bachelor interieurvormgeving

Sinds mijn eerste ontwerpen merkte ik altijd te neigen naar het minimalisme. De puurheid en het eenvoudige zijn voor mij een van de basisstandpunten in het ontwerpproces. Ook bij mijn bachelorcollectie zie je dat dit opnieuw terugkeert. In mijn drie ontwerpen probeer ik het strakke en het ontspannende te combineren. Zo werk ik in elk object met staal dat wordt aangevuld met het natuurlijke (plant en water), het gezellige (lamp), het warme (knusse stof en zitplek). Het geometrische is hier in veel gevallen ook mee gemoeid. Alle ontwerpen die ik tot nog toe in mijn opleiding realiseerde, zijn ontworpen alsof ze voor mijzelf zouden zijn, en hebben dus allemaal als doel mijn en uw ontspanning te bevorderen.

Credits

Devos plaatbewerking

Casalis

Mentoren / Mentors
van Gogh Dirk
Venlet Danny

Links